RIP iTunes Apple Gasi iTunes

22 April 2018

Nažalost, izgleda da ćemo izgubiti jednu od najomiljenijih i najčešće korištenih aplikacija na webu – iTunes. Počelo je kao jednostavan igrač još 2001. godine, međutim, brzo se razvio u multimedijsku platformu. Sada možete stvoriti sve vrste popisa za reprodukciju, upravljati sadržajem medija, sinhronizovati medijski sadržaj s drugim ručnim uređajima i td.

Apple navodno ima druge planove za ovu aplikaciju. Žele napraviti nešto poput Spotifya za streaming muzike, videozapisa i podcasta. Glavna ideja je ukloniti sva preuzimanja s iTunes-a do kraja 2019. Naravno, Apple nije potvrdio niti odbio ta nagađanja.

Pa, oni koji su slijedili put ove firme rekli su nam da to svakako znači da se mijenjaju u nešto drugo. Međutim, čak i ako se to doista dogodi, sve pjesme i albumi koji su kupljeni na iTunesu definitivno će biti igrani na svim Apple uređajima. Znači da nećete izgubiti ništa.

I prema anonimnom izvoru iz Applea, budućnost je u streamingu, a firma želi gurati ljude na pretplatu.

Iako u ovom trenutku ništa nije sigurno, ideja o starom iTunesu je izuzetno uvjerljiva.

U ostalim vijestima

Apple je najavio promjenu u svom dizajnu za buduće modele. Sigurno ste primijetili da se gotovo ništa nije promijenilo od prvog modela 2007. godine. Bilo je mnogo različitih boja i sve, ali oblik je ostao isti. Dobro…

Apple

I iako iTunes možda odlazi, Apple se neće raspasti ili tako slično. Stalno se razvijaju i uvijek stvaraju nove inovativne proizvode. Ovdje su od 1976. godine! Osnovali su je Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne.

Na primjer, jedno od prvih komercijalno dostupnih računara s grafičkim korisničkim izgledom bila je “The Apple Lisa” iz 1983. godine. Cjenovna oznaka u 1983. Godini iznosila je 9.995 dolara. A ako prilagodimo cijenu prema inflaciji, dolazimo do cijene od 23.794 dolara. Zato je Apple postao službeno prvi komercijalni rabljeni računar s grafičkim izgledom pod nazivom Apple Macintosh. To je bilo 1984. godine, a cijena je iznosila 2.495 dolara (cijena prilagođena inflaciji – 5.694 dolara). Da bi bili jasni, prvi Macovi bili su skuplji od IBM računara.

Zato se Jobs vratio firmi krajem 1990-ih i podigao je iz pepela. Trgovine Apple počele su se otvorati 2001. godine, počele su kupovati softverske firme i više moždane moći, a firma je postala profitabilna. U 2007 Steve Jobs predstavio je prvi iPhone koji je revolucionarno remek-djelo. Nažalost, Appleov otac i majstor iza svih svojih uspješnih ideja umro je 5. septembra 2011. godine. Uzrok smrti bio je tumor pankreasnog neuroendokrina.

Apple je otišao od propasti do najveće svjetske IT firme. Zaposlili su više od 120.000 ljudi širom svijeta i imaju više od milijardu svojih proizvoda koji se aktivno koriste širom svijeta. Zato nemam sumnje da će učiniti pravu stvar.

Izvor slika: 24viralphotos.com

RIP iTunes Apple Gasi iTunes
1
Komentari
Neueste Artikel